menu

Om sterven heen 

Archief  

Eerder verschenen teksten:

Februari 2018

Een kijkje vooraf

In haar waardige en stralende aanwezigheid had ze iets koninklijks. Onder elkaar noemden we haar ‘de prinses', met haar spierwitte haar en porseleinblauwe ogen. Ze droeg meestal een hemelsblauw bedjasje dat die ogen nog accentueerde.

Mij vertelde ze, dat ze zich zorgen maakte om haar dochters, die overigens al lang volwassen waren. Zou het wel goed blijven gaan met hen als zij er niet meer zou zijn?

Dagen later raakte ze in coma. Stil zat ik een poosje bij haar - de familie woonde ver weg.

Tot mijn verrassing trof ik haar een paar dagen later weer stralend aan, rechtop in bed. “Ja, ik ben er weer. Weet je, nu ben ik helemaal niet bang meer. Ik heb het al gezien, het is daar zo mooi! En ik ben er nu zeker van dat mijn dochters zichzelf straks ook zonder mij zullen kunnen redden”.


Januari 2018

De laatste jaren van haar leven waren niet altijd gemakkelijk, ook voor ons niet. Vooral het laatste jaar zat ze vaak op de rand van haar bed met het hoofd naar beneden gebogen. Als de wijkverpleegster of één van ons kwam vond ze het fijn als je naast haar ging zitten met de arm om haar heen. Ze kon veel liefde geven, maar ook ontvangen.

Vorige week zat ik naast haar en zei: “Ma, er zitten veel vogels in de tuin”. Ze was dol op vogels, bomen en bloeiende bloemen. Ze zei: “Die vogels komen zeker afscheid nemen van mij”.

In de ochtend na haar overlijden zaten wij op de bank en heeft onze dochter dit gedichtje geschreven.

Het huis is omhuld door mist.
De vogels zijn verdwenen.
Je bent met ze meegegaan,
toen ze gisteren aan je raam verschenen.

Een groot bescheiden hart,
vol liefde, zorg en plicht.
Bevrijd, ruis je nu door de bomen
en dans je lachend op het licht.


December 2017

Kantelpunt

Haar ziekte viel haar zwaar. Het duurde allemaal zo lang. Het meest bedrukte het haar, dat haar kinderen zo vaak op bezoek kwamen. Die hadden het daar toch veel te druk voor? Ze zuchtte ervan – hoe moest het nou toch met haar?

Ineens viel mijn oog op twee zwart-wit portretjes aan de muur. “Wie zijn dat?” vroeg ik. “Dat is mijn grootmoeder, en de andere is mijn moeder” was het antwoord. “Hoe zijn zìj gestorven?” “Ze werden langzaam minder, ik ben in die tijd vaak bij ze langs gegaan”. Ze opende haar armen in een wijd gebaar: “O, die zou ik nog zo in mijn armen willen sluiten!”

“Misschien voelen uw kinderen dat wel net zo? Zouden ze daarom zo vaak bij u komen? Misschien is liefde géven voor een moeder wel gemakkelijker dan liefde ontvàngen…”

Er veranderde iets in de uitdrukking van haar gezicht. Ze zuchtte diep en er kwam een traan. “Daar heb ik nooit bij stilgestaan…”